Javascript Menu by Deluxe-Menu.com




PROGRAM MODÜLÜ: E-FATURA

VERSİYONU: ETA : SQL - ETA:V8-SQL

Soru:
Fatura modülünden düzenlenen e-fatura görüntüsünde cari kartındaki Cari Ünvan2 satırı Cari Unvan bilgisinin devamında görülebilir mi?
Cevap:
Şirket Bilgileri modülü, Servis İşlemleri, Sabit Tanımlar, Parametreler, Genel Parametreler, E-Fatura Genel Parametreleri bölümünden Diğer Bilgiler sekmesindeki “Cari Unvanı Cari Unvan2 ile birleştir” parametresi işaretlenir.

Soru:
Fatura modülünden e-fatura oluşturulurken ya da Cari modülünden cari kart sorgulaması yapıldığında “Access violation” hata mesajı alınıyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
Net Framework sürümünün güncel olması sağlanır.

Soru:
Fatura modülünden Tevkifatlı e-fatura düzenleniyor. Faturayı gönderirken “hata kodu 30” mesajı alınıyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
Tevkifat oranı listeden seçilirken 600’lü tevkifat kodların seçilmesi gereklidir.

Soru:
Fatura içinde yer alan hizmetin birim bilgisi Saat olmasına rağmen E-fatura görüntüsünde birim bilgisi Adet olarak gözüküyor. Nasıl düzeltilir?
Cevap:
E-Fatura Modülü / Servis / Sabit Tanımlar / E-fatura Birim Dönüşüm Bilgileri / Versiyon TR1.2 sekmesinde F3 İlk değer tuşuna basılarak birim bilgileri güncellenerek ekran kayıt edilir. İlgili birim dönüşüm kodu ile birlikte kullanılan xslt dizayn dosyasına eklenmelidir.

Soru:
Fatura modülünden birden fazla kalem iskontolu e-fatura düzenleniyor. Fatura çıktısında iskonto oranların detaylı görünmesi nasıl sağlanır?
Cevap:
Şirket Bilgileri Modülü / Servis İşlemleri / Sabit Tanımlar / Parametreler / Genel Parametreler / E-fatura Genel Parametreleri bölümünden Diğer Bilgiler sekmesinde Kalem İndirimleri Detaylı Yaz parametresi işaretlenmesi gerekir.

Soru:
Fatura modülünde e-ihracat faturası düzenlerken ihracat kartı açmanın kolay ve pratik bir yöntemi var mı?
Cevap:
Fatura modülünden düzenlenen Yurt Dışı İhracat Faturaları için Ek Bilgiler sekmesinde bulunan Dosya Kodunun yanına eklenen buton ile bu ekrandan çıkmadan İhracat Kart açma tıklanır. Bu sayede Dış Ticaret modülüne giriş yapmadan ihracat kartı düzenlenebilir.

Soru:
Cari kartında e-faturanın senaryo tipi Ticari Fatura olarak tanımlı. Bu formatta gönderilen e-fatura red olarak geri geldiğinde, yapılması gereken işlemler nelerdir?
Cevap:
Gönderilen Faturaları Sorgulama ekranında ilgili fatura karşı taraftan Red olarak sisteme düşüyor. Sonrasında ilgili fatura F4- Sonuçlara İşle ile statüsü red olarak faturanın içine kayıt edilir. E-fatura / Servis / Dosya İşlemleri / E-Fatura Kayıt Düzeltme bölümünden ilgili Faturanın Belge Durumu “ İşlem Yapılmadı” olarak seçilir ve kayıt edilir. Bu işlemden sonra Fatura iptal edilir. Yeni bir evrak numarası ile yeni bir fatura oluşturulur.

Not : Entegratör tarafında herhangi bir işlem yapılmıyor.

Soru:
Gelen e-faturaların gönderilme tarihi nasıl görülür?
Cevap:
E-fatura / Gelen Faturaların Onaylanması / Onay Bekleyen Faturalar bölümünde F5-Güncelle butonuna basılır. Fat. Gön. Zamanı alanında bu bilgi görülür.

Soru:
Günü geçmiş e-faturaları nasıl yanıtlarım?
Cevap:
E-fatura / Gelen Faturaları Onaylama / Onay Bekleyen Faturalar bölümünde zamanı geçen (7 gün) e-faturalarına Belge Yanıtı 3- Otomatik Kabul Edildi seçeneği ile kabul edilir. F5-Güncelle butonuna basıldığında bu seçenek otomatik olarak işaretlenir.

Soru:
Gelen faturaları toplu olarak nasıl yazdırabilirim?
Cevap:
Gelen Faturaların Onaylanması bölümünde F4 -> Tümünü Yazdır seçeneği ile yazdırılır.

Soru:
İhraç Kayıtlı e-fatura düzenlendiğinde KDV tutarının ayrı hesapta görünmesi nasıl sağlanır?
Cevap:
Fatura modülü / Servis / Sabit Tanımlar / Muhasebe Bağlantıları / “Diğer KDV” hesabına ilgili hesap tanımlanır.

Soru:
Süresi dolan mali mühür için hangi işlemler yapılır?
Cevap:
Kamu SM kurumuna başvuruda bulunulur. Yeni mali mühür geldikten sonra tekrar sürücü kurulumuna gerek yoktur. Şifre işlemleri Kamu SM internet sayfasından yapılır. E-Defter ve E-Fatura genel parametrelerindeki şifre bölümleri güncellenir.

Soru:
Tevkifatlı Alım İade Faturası nasıl düzenlenir?
Cevap:
GİB kendi formunda belirttiği gibi bu kaydın yapılabilmesi için “Alım İade Faturasında” tevkifat işaretlenmez. Fark KDV Tutarını manuel düzeltilir ve kayıt edilirken Belge Tipi İADE olarak belirlenir.

Soru:
ÖTV’li Fatura nasıl düzenlenir?
Cevap:
Şirket Bilgileri / Servis İşlemleri / Genel Parametreler / Fatura Genel parametrelerinde “Ek vergileri Kullan” parametresi aktif olarak işaretlenir. Faturanın saha boylarında ÖTV sahası aktif edilir. Fatura düzenlenirken ÖTV uygula parametresi işaretlenir, kalem satırlarında ÖTV oranı belirlenir.

Soru:
İhraç Kayıtlı Fatura nasıl düzenlenir?
Cevap:
Fatura kaydı oluşturulup kayıt edilirken Elektronik Fatura Bilgileri Kısmında, Belge tipi “İhraç kayıtlı” olarak seçilir. Ayrıca Vergi İstisna Kodu belirlenir. (700’lü kodlar)

Soru:
3 kalemlik fatura düzenleniyor, 1 kalemi bedelsiz. Bu fatura nasıl düzenlenir?
Cevap:
Bedelsiz olan kalemin KDV oranına 0 yazılır. Kayıt edilirken Belge Tipi “Satış”, Vergi İstisna Kodu “351-İstisna Olmayan Diğer” seçilir.

Soru:
Fatura düzenlenirken Kalem Açıklama alanlarına bilgi yazılıyor. Bu açıklamaların faturada görünmesi nasıl sağlanabilir?
Cevap:
Şirket Bilgileri / E-fatura Genel Parametreleri / Açıklama Bilgileri sekmesinde, Kalem Açıklamaları 1,2,3 hanesi işaretlenir. Fatura kayıt edilirken şablon olarak “efatura_kalemack-TR12.xslt” dizaynı seçilir.

Soru:
Fatura düzenlenirken Not kısmına genel açıklamaların çıkması nasıl sağlanır?
Cevap:
Şirket Bilgileri / E-Fatura Genel Parametreleri / Açıklama bilgileri sekmesinde Başlık açıklamaları 1,2,3 aktif olarak işaretlenir. Faturada Ek Bilgiler Sekmesinde Açıklama 1,2,3 haneleri doldurulur. Kaydın bitiminde oluşan şablonda ilgili açıklamalar Not bölümünde çıkar.

Soru:
atura düzenlenirken F8-Detay açıklamaların çıkması nasıl sağlanır?
Cevap:
Şirket Bilgileri / E-Fatura Genel Parametreleri / Açıklama Bilgileri sekmesinde Detay Açıklamalar, Sadece İçerikleri Ekle seçeneği seçilir. Fatura kayıt edilmeden F8 tuşuna basılıp notlar kayıt edilir. Kayıt tamamlandığında ilgili açıklamalar Not kısmında gözükür.

Soru:
%100 İskontolu Fatura nasıl düzenlenir?
Cevap:
Fatura düzenlenip, İskonto oranına %100 yazılır. Kayıt edilirken Elektronik Fatura Bilgileri penceresinde Belge tipi “Satış”, ayrıca İstisna Kodu “351-İstisna Olmayan Diğer” olarak belirlenir.

Soru:
Bedelsiz, numune ürün faturası nasıl düzenlenir?
Cevap:
Faturada fiyat ve KDV belirlenmez. Kayıt edilirken Elektronik Fatura Bilgileri penceresinde Belge tipi “Satış”, ayrıca İstisna Kodu “351-İstisna Olmayan Diğer” olarak belirlenir.

Soru:
Tevkifatlı Fatura nasıl düzenlenir?
Cevap:
Tevkifatlı fatura düzenlenip kayıt edilirken Elektronik Fatura Bilgileri penceresinde Belge tipi “Tevkifat” seçilir.

Soru:
E-Fatura görüntüsü e-mail olarak nasıl gönderilir?
Cevap:
E-Fatura / Servis / Sabit Tanımlar / Parametreler, Görüntüleyici Seçim kısmından Eta.Net Browser seçilir. Fatura görüntülendiğinde mail gönderme butonu aktif hale gelecektir.

Soru:
E-Fatura görüntüsü PDF olarak nasıl kayıt edilir?
Cevap:
E-Fatura / Servis / Sabit Tanımlar / Parametreler, Görüntüleyici Seçimi kısmından Eta.Net Browser seçilir. Fatura görüntülendiğinde PDF kayıt butonu aktif hale gelecektir.

Soru:
Özel Entegratör aracılığı ile fatura gönderimi sırasında UBL çevrim hatası verince ne yapılmalıdır?
Cevap:
E-Fatura Genel Parametrelerindeki Dönem Tipi 1-Aralık olarak seçilmiştir. 0-yok seçilir veya varsa dönem bilgisi yazılır.

Soru:
Fatura gönderimi sırasında şema dosyası hatası alınıyor. Fatura görüntüleyici ile açılıp doğrula dendiğinde para birimi ile ilgili hata veriyor. Nasıl düzeltilir?
Cevap:
E-Fatura Genel Parametrelerindeki Para Birimi TRL olarak düzeltilir. (TL olarak hatalı girilmiş)

Soru:
Fatura gönderimi sırasında şema dosyası hatası alınınca ne yapılmalıdır?
Cevap:
E-Fatura Genel Parametrelerindeki Açıklama Parametreleri sayfasındaki her grupta Açıklamaları Birleştir işaretlenir.

Soru:
E-Fatura portala yüklendiğinde Detay Açıklamalar görünmüyorsa ne yapılmalıdır?
Cevap:
E-Fatura Genel Parametrelerindeki Açıklama Parametreleri sayfasındaki her grupta Açıklamaları Birleştir işaretlenir.

Soru:
GİB Portala fatura yükleniyor. Ancak fatura görünmüyor. Tekrar yüklenmek istendiğinde fatura yüklenmiş uyarısı veriyor. Ne yapılmalıdır?
Cevap:
Portaldan çıkılıp tekrar girilmelidir.

Soru:
Şahıs firmasına e-Fatura kesildiğinde ve yükleme yapılmak istendiğinde vergi kimlik numarası 10 karakter olmalıdır hatası ile karşılaşılıyor. Ne yapılmalıdır?
Cevap:
Cari kartta TC Kimlik numarası bilgisi Vergi Kimlik Numarası bölümüne tanımlanmış. O bölümden silinip Kimlik Bilgileri bölümündeki T.C. Kimlik numarası alanına tanımlanmalıdır. Faturada ilgili cari kart tekrar çağrılmalı, Adres Bilgileri sayfasındaki T.C. Kimlik bilgisi kontrol edilmeli ve e-Fatura için XML/Paket dosyası tekrar oluşturulmalıdır.

Soru:
Fatura portala yükleniyor. Daha sonra gönderilmeden portaldan siliniyor. Aynı paket dosyası tekrar yüklenmek istendiğinde evrensel tanım numarasından dolayı yükleme hatası alınıyor. Ne yapılmalıdır?
Cevap:
İlgili fatura ETA’dan iptal edilip, tekrar oluşturulur. GİB Portala tekrar yüklenir.

Soru:
e-Fatura modülünde e-Fatura oluşturmak istediğimizde imzalama aşamasında “E-İmza Uygulaması İçin Gerekli Program Dosyaları Bulunamamıştır” mesajı ile karşılaşınca ne yapılmalıdır?
Cevap:
İmzalama yapılan bilgisayarda framework 3,5 kurulmalıdır.

Soru:
XP işletim sistemi yüklü olan bir bilgisayarda e-Fatura oluşturup imzalama yapılırken “config.cantLoad” mesajı ile karşılaşılıyor. Ne yapılmalıdır?
Cevap:
İmzalama yapılan bilgisayarda, framework 3,5 kurulu olmalı ve güncellemeleri yapılmalıdır.

Soru:
XML ve Paket dosyalarının arşivleneceği e-Fatura klasörü hangi aşamada oluşmaktadır?
Cevap:
E-Fatura Genel Parametreleri kayıt edildiğinde otomatik olarak oluşmaktadır.

Soru:
İmzalama sırasında “E-İmza Uygulaması İçin Gerekli Program Dosyaları Bulunamamıştır“ mesajı ile karşılaşınca ne yapılmalıdır?
Cevap:
EtaUtlEsign klasörü imzalama yapılan bilgisayarın local sürücülerine kopyalanmalı ve e-Fatura genel parametrelerinde bu yola göre düzenleme yapılmalıdır.

Soru:
Mevcut cari kartlarımız e-Fatura kayıtlı kullanıcılar listesine göre nasıl güncellenebilir?
Cevap:
Kullanıcı Listesi, e-Fatura Portal -> Araçlar Bölümü -> Kayıtlı Kullanıcılar bölümünden CSV formatında indirilir. e-Fatura modülünde Dosya İşlemleri -> E-Fatura Kullanan Kuruluşları Cari Kartlara İşleme bölümüne girilir. İndirilen dosya bu bölümden seçilerek işlem başlatılır. Eşleme işlemi cari kartlardaki vergi hesap numaralarına göre yapılır. İşlem sırasında E-Fatura İşaretli Kartlar ve E-Fatura İşaretsiz kartlar parametreleri işaretlenmelidir.

Soru:
Portala fatura yükleme yapılırken “e-Fatura gönderen kişi ile sizin vergi numaranız uyuşmuyor” mesajı ile karşılaşınca ne yapılmalıdır?
Cevap:
e-Fatura modülünde, İşletme Bilgileri bölümündeki bilgilerin doğruluğu kontrol edilmelidir.